måndag 1 juni 2009

Om den oförnuftige teg ansågs också hon för vis!

Tidningen Dagen refererar till radioprogrammet Kalibers granskning av Sverigedemokraterna och dess kandidat Elena Yurkovskaya, som uttalat sig om invandrare bl.a. med följande ord: "Invandrare är analfabeter och primitiva individer." Ibland är det så man baxnar och undrar hur folk tänker, eller om människan tänker. Snacka om att kasta sten när man sitter i glashus, eller såga i sin egen gren. Det räcker ju att notera hennes namn, för att se att hon själv har invandrar bakgrund och går man in och lyssnar, så har man ju en tydligt bruten svenska. Hur är man funtad när man uttrycker sig på det sättet, utan att inse att man själv är en del av den utpekade gruppen. Fullkomligt ologiskt och ofattbart dumt.

Men detta visar just på hur ologisk och dum främlingsfientligheten är. Det handlar inte om ekonomiska frågor, inte om statistik eller ens att bevara ett svenskt kulturarv (om det nu finns något statiskt sådant, vilket man måste betvivla), utan om rädslor och fördomar. Det problem som man placerar på människor utanför sig själv, finns egentligen inom en själv. Rädsla och fördomar befrämjar inte visheten det är tydligt.

Att a priori avvisa det nya, det okända, det andra är att sluta växa. Rasismen och fundamentalismen skyr det okända som rubbar cirklarna och skapar oklarheter om gränserna. De är båda utväxter på samma träd, som heter ångest för oklarhet.
(Anders Piltz)