torsdag 30 september 2010

DAGENS CITAT den 30 september 2010

"Bibeln är levande, den talar till mig, den har fötter och springer efter mig, den har händer och griper tag i mig."

(Martin Luther)

onsdag 29 september 2010

DAGENS CITAT den 29 september 2010

"Religionens svåraste frestelse är makten över själarna. När kristendomen faller för den frestelsen blir den anti-kristen. religionen är inte längre av Gud - den är av Djävulen."

(Peter Halldorf)

tisdag 28 september 2010

DAGENS CITAT den 28 september 2010

"Att kalla Gud "svartsjuk" är ett bibliskt sätt att peka på hur passionerat Gud är involverad i våra liv."

(Stanley Heuerwas)

måndag 27 september 2010

DAGENS CITAT den 27 september 2010

"Om den (församlingen) skall bli fri från anklagelsen, att religionen är ett opium - att man dövar sig själv med andaktsövningar och känslosamhet – då måste den finna uppbyggelse i att kämpa med de stora problemen, som beröra mänsklighetens välfärd, och upprätta sina helgedomar mitt ibland de mänskliga problemen."

(Stanley Jones)

söndag 26 september 2010

DAGENS CITAT den 26 september 2010

        "Genom okunskap, fruktan och förakt projiceras felaktiga fiendebilder på ömse sidor."

(Ingmar Karlsson)

lördag 25 september 2010

DAGENS CITAT den 25 september 2010

"Så enkelt, så smart: genom att förvända blicken på oss blir vi förblindade för allt det goda vi äger, och fixeras hypnotiskt vid det vi saknar. Från den stunden stavas vårt liv B-R-I-S-T."

(Magnus Malm)

fredag 24 september 2010

DAGENS CITAT den 24 september 2010

"Ty en sak som uppfattas genom erfarenhet ger en större visshet än någon teoretisk slutledning."

(Ireneus)

torsdag 23 september 2010

DAGENS CITAT den 23 september 2010

"Med undantag för bikten ges det intet, varigenom själen blottas så fullständigt som i det religiöst-intellektuella samtalet. Man kan vara böjd i bön tillsammans med andra utan att ge sig själv, även om man beder högt. Man kan ligga på knä vid nattvardsbordet utan att ge någonting av sig själv åt den själ, som böjer knä vid ens sida. Man kan sjunga ur samma sångbok som andra och arbeta för samma organisation som d utan att ge sig själv åt den fullkomliga gemenskapen. men att vara verkligt aktiv i ett andligt samtal utan tt ge sig själv är omöjligt."

(Frank Mangs)

onsdag 22 september 2010

DAGENS CITAT den 22 september 2010

"Mitt samvete är viktigare för mig än pengar. Man kan få massor av pengar på banken. Men man kan inte få sinnesfrid på banken."

(Mr Molefelo i Kalaharis skrivmaskinskola för män)

tisdag 21 september 2010

DAGENS CITAT den 21 september 2010

"Högmod och kärlekslöshet går alltid hand i hand."

(John Ortberg)

måndag 20 september 2010

DAGENS CITAT den 20 september 2010

"Tron ser den vardagliga verklighetens djupdimension. Därför finns det för en troende människa ingenting som är banalt, ingenting som är ointressant eller tråkigt. Allting blir spännande och fängslande."

(Wilfrid Stinissen)

söndag 19 september 2010

DAGENS CITAT den 19 september 2010

"Demokrati och pacifism hör ihop. Pacifismen inser att våld är det demokratiska samhällets gissel, eftersom våldet är ett uppsåtligt fysiskt förnekande av en individs eller grupps rätt att existera och utvecklas — och det är den rätten som är själva kärnan i en demokrati."

(Lars Tr. H. Svendsen)

lördag 18 september 2010

DAGENS CITAT den 18 september 2010

        Nåd är logiken hos en älskande Gud.

(Jim Wallis)

fredag 17 september 2010

DAGENS CITAT den 17 september 2010

"Bön är ett rop riktat till Guds hjärta."

(Per-Olof Sjögren)

torsdag 16 september 2010

DAGENS CITAT den 16 september 2010

"Man skall tala till sina egna så att de andra vill tjuvlyssna."

(Krister Stendahl)

onsdag 15 september 2010

DAGENS CITAT den 15 september 2010

"Man får inte slarva med språket. Man måste kunna tiga för att ha något meningsfullt att säga när man talar. Man måste behärska konsten att säga nej om det skall betyda något när man säger ja."

(Anders Piltz)

tisdag 14 september 2010

DAGENS CITAT den 14 september 2010

"Paradoxen ligger i att begränsningar är befriande. Vår kultur uppfostrar oss till att definiera frigörelsen som frihet från alla restriktioner. Men fullständigt oberoende är inte befriande för människor som skapats för att leva i relationer, lika lite som det är befriande att lyfta ut en levande varelse ur dess naturliga element."

(Mike Starkey)

måndag 13 september 2010

DAGENS CITAT den 13 september 2010

"Ju mera medvetet jag lever, ju mer koncentrerat i ögonblicket, desto mer är jag ett med Guds vilja."

(Wilfrid Stinissen)

söndag 12 september 2010

DAGENS CITAT den 12 september 2010

"Vi är goda och onda, inte bara i den meningen att vi ibland gör det goda och ibland det onda, men ur ett mer grundläggande perspektiv är bådadera avgörande för en förståelse av vilka vi är."

(Lars, Fr. H. Svendsen))

lördag 11 september 2010

DAGENS CITAT den 11 september 2010

"Det viktigaste "medlet" i umgänget med Gud är insikten om hemligheten, respekten för att Gud är Radikalt Annorlunda."

(OweWikström)

fredag 10 september 2010

DSGENS CITAT den 10 september 2010

"Uttrycker man sig bara med tillräckligt mycket pondus och låter helt säker på vad man säger kan man ibland få folk att tro på nästan vad som hest, bara ämnet är tillräckligt esoteriskt till sin natur."

(Ola Wikander)

torsdag 9 september 2010

DITT NAMN

13Då sade Mose till Gud: "Om jag nu kommer till israeliterna och säger att deras fäders Gud har sänt mig till dem och de frågar efter hans namn, vad skall jag då svara?" 14Gud sade: "Jag är den jag är. Säg dem att han som heter 'Jag är' har sänt dig till dem." (2 Mos 3:13-14)

Ditt namn är "JAG ÄR". Vad är det för namn? Vad betyder det? Vem är Du? Vad betyder det för mig? Vad betyder Du för mig? Du har ett NAMN. Du heter något. Du är inte bara en gud bland en massa andra, inte en gud med litet g, som är utbytbar mot vad som helst, inte mot vem som helst. Du har ett NAMN, ett eget NAMN, Ditt NAMN. Du är Nån. Du är inte vem som helst, inte vad som helst, inte nåt som man kan behandla hur som helst, för Du har ett NAMN, ett eget namn. Och alla som har ett NAMN är värd respekt, värd att ta på allvar. Du ger oss Ditt namn, presenterar Dig och räcker fram handen, den genomborrade handen, ger oss av Dig själv, visar Dig själv. Du vill att jag skall veta Ditt NAMN, veta vem Du är.

Ditt namn är "JAG ÄR". Vad är det för namn? Vad betyder det? Vem är Du? Vad betyder det för mig? Vad betyder Du för mig? Du alltid är ett JAG. Ständigt personlig, inget opersonligt DET, utan ett JAG med känslor och tankar, intelligens och emotioner. Att Du är ett JAG och inte ett DET gör Dig till verklig och påtaglig. Så påtaglig att Du låter dig tas på, för Du blir kött och blod, när Du blir människa. Ett JAG är inte bara en abstrakt filosofisk tanke, inte en orörlig första rörare, inte en distanserad opersonlig energi. Ett JAG innebär liv, pulserande verkligt liv.

Ditt namn är "JAG ÄR". Vad är det för namn? Vad betyder det? Vem är Du? Vad betyder det för mig? Vad betyder Du för mig? Att Du är ett JAG betyder att jag kan bli ett Du, Ditt Du. I mötet med Ditt JAG blir jag till Ditt Du. Är DU ett JAG kan Du även bli ett DU för någon annan. Också för mig. Är Du ett JAG kan vi mötas och Du kan även bli till mitt DU och Jag kan bli mitt Jag. JAG och Du, DU och Jag. Är DU ett JAG och blir mitt DU, så kan vi vara tillsammans. Är Du ett JAG och Jag ditt DU så är det VI, DU +Jag = VI. VI kan tala, prata, tjata, vandra, grubbla, snubbla, sörja, dansa, chansa, köpa, sälja, välja, sova, kila, vila. Vi kan leva och vara tillsammans. Som Emil och Alfred. DU och jag, Jesus, du och JAG, Mats. Tror jag det!

Ditt namn är "JAG ÄR". Vad är det för namn? Vad betyder det? Vem är Du? Vad betyder det för mig? Vad betyder Du för mig? Du ÄR, bara ÄR, bara sisådär! Om Du alltid ÄR, bara ÄR hela tiden, så ÄR Du ju jämt. Utan början eller slut, utan orsak eller verkan, utan startpunkt eller slutstation. Hela tiden och inte bara då och då, inte ens bara titt som tätt, utan ständigt och jämt. Det handlar inte om förr eller senare, inte då eller sen, inte sooner or later, utan alltid om här och nu. Det är alltid i ögonblicket som Du ÄR här. Det är alltid i ögonblicket som vi blir samtidiga med Dig. Möjligheten till mötet med Dig är ständigt där. Vi förväntar oss där och då, men Du ÄR ju här och nu. Evigheten i ögonblicket. Det oändliga möter det ändliga i Ditt här och nu, i mitt här och nu. Det är ju det enda VI har ett gemensamt just nu och där ÄR DU!

Ditt namn är "JAG ÄR". Vad är det för namn? Vad betyder det? Vem är Du? Vad betyder det för mig? Vad betyder Du för mig? Du ÄR "JAG ÄR", bara så där! Så självklart och utan en massa tillägg. Du ÄR inte i första hand ditt eller datt, inte i en uppräkning av massa egenskaper och benämningar, utan Du bara helt enkelt ÄR. Utan bestämningar eller etiketter, utan definitioner och begränsande beskrivningar. Du bara ÄR, Du bara ÄR Dig själv. Det är nog och det räcker! Tänk att det räcker! Det räcker för att orden inte räcker till, för att varje beskrivning av Dig blir en begränsning, en inskränkning av Din storhet. Ibland pratar vi sönder ditt mysterium, använder massa ord för att få fram Dig i dess renaste form, men det ända som händer att Du krymper i tvätten. Fortsätt att bara vara! Du fortsätter att bara vara. Att Du bara ÄR gör att jag vill tillbe Dig. Jag vill tillbe Dig för att jag inte förstår, Jag vill tillbe Dig för att förstå, Jag vill tillbe Dig i detta Ditt och mitt nu.

Ditt namn är "JAG ÄR". Vad är det för namn? Vad betyder det? Vem är Du? Vad betyder det för mig? Vad betyder Du för mig? Du heter ett verb, ett händelseord och inte ett substantiv. Din grammatik är så annorlunda, så helt bortom hur jag tänker. Så dynamisk, så fylld av energi och kraft, så långt från den skäggige gubben på ett moln, så långt från den lamslagne, paralyserade, orkeslöse. Så aktivt handlande för mitt bästa.

Ditt namn är "JAG ÄR". Vad är det för namn? Vad betyder det? Vem är Du? Vad betyder det för mig? Vad betyder Du för mig? Du JESUS säger att Du är JAG ÄR. Du svarade dem som undrade: "Amen, amen säger jag er: Jag Är, redan innan Abraham blev till." (Joh 8:58) Du JESUS menar att Du ÄR och då tog de upp stenar för att kasta på Dig (Joh 8:59). Jag kan förstå dem för om Du säger JAG ÄR, så är Du antingen en dåre en hädare eller verkligen GUD! Då är Du allt för mig här och i detta ögonblick. DU och Jag JESUS, tror jag det!

Bibelmeditation i Kapellet Götabro 2010-09-08

DAGENS CITAT den 9 september 2010

"If the world and all in it belongs to God, and comes under his direct claim över it in and through Jesus, then there can be no sphere of life that is not radically open to the rule of God. There can be no non-God area in our lives and in our culture."

(Alan Hirsch)

onsdag 8 september 2010

DAGENS CITAT den 8 september 2010

        "Vi är alltså själva den totempåle det ständigt dansas kring."

(Emma Engdahl)

tisdag 7 september 2010

DAGENS CITAT den 7 september 2010

"Konsumtion är i grunden en individuell, isolerad och i grunden ensam verksamhet; en verksamhet som genomförs genom kvävning och framkallning, dämpning och stimulering av ett begär som alltid är en privat och föga kommunicerbar sensation... Konsumtionsakten är en naturlig fiende till all samordning och integration... Konsumenter är ensamma även när de handlar tillsammans."

(Zygmunt Bauman)

måndag 6 september 2010

DAGENS CITAT den 6 september 2010

"Att däremot närma sig en konflikt med utgångspunkten a« motståndaren har samma människovärde ger nya öppningar."

(John Howard Yoder)

söndag 5 september 2010

DAGENS CITAT den 5 september 2010

"Vissa människor känner tacksamhet över livet, medan andra kräver mer och mer."

(Gunnel och Kjell Swärd)

lördag 4 september 2010

DAGENS CITAT den 4 september 2010

Fantasi är viktigare än kunskap

(Albert Einstein)

fredag 3 september 2010

DAGENS CITAT den 3 september

"Klara kallar man de tankar som uppvisar samma förvirring som ens egen."

(Valéry)

torsdag 2 september 2010

DAGENS CITAT den 2 september

"När ett parti har haft makten alltför lång tid blir det till slut viktigare att behålla makten än säga sanningen."

    (Jim Wallis)    

onsdag 1 september 2010

DAGENS CITAT den 1 september

"Den viktigaste aspekten av skiftet mellan modern och postmodern kultur är övergången från en kultur där personlig identitet och social grupptillhörighet definierades utifrån produktivitet och arbete - och att genom detta bidra till en bättre värld - till en kultur baserad på Konsumtion, marknaden och det personliga valet."

(Graham Cray)