torsdag 30 december 2010

BIBELTOLKNINGSFRÅGOR I EXPRESSEN OCH I DAGEN!

För några dagar sedan publicerade Roland Poirier Martinsson, författare, filosof och chef för Timbro Medieinstitut en debattartikel i Expressen om bibeltolkning av alla ämnen. Det är ju spännande att ett sådant ämne får plats på Expressens debattsida överhuvudtaget. Poirier Martinsson driver i sin debattartikel tesen om Jesus som det levande ordet Jesus till skillnad från det skrivna och betonar traditionens roll för att inte hamna i fundamentalism. I tidningen Dagen finns en artikel med titeln Bibeln anno 2011 som är ett samtal med bibelläraren Lars-Uno Edén om ungas bibelläsning och bibeltolkning. Edén pekar på att många unga idag anammat WWJD-tänkandet (What would Jesus do?), utan att riktigt veta, därför att deras kunskap om Bibeln och evangeliernas Jesus är för låg. Här tangerar de båda artiklarna ju varandra i betoningen på Jesus och jag tror de har en poäng här, en mycket viktig poäng därför att det faktiskt är Nya Testamentets grundprincip för bibeltolkning. Några tankar kring Bibel och bibeltolkning utifrån artiklarna:

Jesu person, inkarnation och exempel förändrar faktiskt bibeltolkningen och livet.
Det går inte komma ifrån vid en läsning av Nya Testamentet att Jesu person är central för deras förståelse av både livet och Skriften. Författarnas perspektiv har förflyttats från Torah (den fem Moseböckerna, som vi litet slarvigt ofta kallar Lagen) till Jesu person, inkarnation och exempel. Han ersätter eller som han själv säger fullbordar Torah i sin person och blir den tolkningsnyckel som man använder för att tolka både Skriften (GT) och livets frågor. Från att tidigare ha haft sitt centrum i Torahs regler, får tolkningen nu sitt centrum i Jesus, med Poirier Martinssons ord, det levande ordet. Det intressanta är att detta gäller både förståelsen och tolkningen av GT, som får både en historisk och kristologisk betoning, och tolknigen av samtidens frågor, som kanske inte behandlades i Torah. Jesushändelserna är så radikalt avgörande att de måste påverka förståelsen av de gammaltestamentliga texterna och det egna livet.

Jag tycker att Poirier Martinsson misstar sig när han sätter upp det levande Ordet, Jesus, i motsats till det skrivna ordet, Bibeln. Detta är en distinktion som varken Jesus själv, eller några andra nytestamentliga författare gör. Poängen är ju just överensstämmelsen och fullbordandet mellan Jesu person, liv och verksamhet med den skrivna gammaltestamentliga uppenbarelsen. Det är Jesu ståndpunkt och även de nytestamentliga författarnas. Men det finns en poäng som vi evangelikaler kanske missat och det är NT:s sätt att tillämpa Jesus på nya frågor. När nya frågor dyker upp så är det i ljuset av inte bara WWJD, utan också i ljuset av vem Jesus är, vad Jesus gjort, vad han kommer att göra och vad hela det nya som hänt betyder. Man tar frågan och så sätter man Jesus i centrum och frågar sig hur Jesushändelserna påverkar just den aktuella frågan. Här spelar självklart Skriften en viss roll, men det är ju tyvärr så att det finns en mängd saker och problem som poppar upp under historien som inte nämns i Bibeln, och då är detta den framkomliga vägen till tillämpad teologi. Det verkar som om författarna använder en PBL-pedagogik (Problembaserat lärande) med Jesus som tolkningsnyckel. Man använder inte bara Jesus som tolkningsnyckel bakåt genom GT, utan också framåt in i nya frågor. Detta är inte relativism, men det förutsätter faktiskt att vi kan och känner det skrivna ordet och har sunda tolkningsmetoder för att förstå det i den samtid det skrevs, för utan det förstår vi heller inte det levande ordet Jesus, precis som Edén betonar.

Traditionens (eller traditionernas) roll är att skapa ödmjukhet.
När det gäller traditionens roll så är det ju tydligt att Poirier Martinssons är katolik. Men han verkar litet väl okritisk till sin egen tradition och bara själva användandet av begreppet Traditionen med stort T blir problematiskt i mitt tänkande. Han säger visserligen han inte menar "att andra kristna inte kan mäta sig med kyrkans företrädare eller att kyrkans tolkningar alltid varit hållbara." Men fortsätter sedan i nästa mening med att "däremot är det den katolska kyrkan som inlemmat ordet och traditionen i en levande helhet. Den har sammantaget varit ojämförligt fruktbar genom historien, filosofiskt, teologiskt, religiöst och andligt." Poirier Martinsson kan ha rätt i att vi evangelikaler delvis ha missförstått Jesus som tolkningsnyckel, men då måste jag kontra med att han nog missförstått traditionens roll och makt.

Poirier Martinssons argument att det är traditionen som bevarar från fundamentalism håller ju inte. Det är ju precis tvärt om, om man talar om traditionen i bestämd form med stort T. Gör man det om den egna traditionen så löper man ju just risken att handla i det som ofta slarvigt kallas fundamentalism, men som väl bättre omnämnt skulle kallas fanatism. Det är ju just när den egna traditionen anses ofelbar som man tappar ödmjukhet och hamnar i beteenden som är destruktiva istället för kreativa. Varje rörelse som inte inser att den egna traditionen just är ett sätt att förstå och att den egna traditionen finns i en tolkningsgemenskap vid sidan av andra så löper man risken för fanatism och sekterism. Den risken finns i alla rörelser evangelikala, liberala och katolska. Här kommer ingen undan och historiens dom är tydlig. Betoningen av traditionen kan aldrig hindra fanatismen.

Det kan däremot insikten om att det finns andra traditioner. Därför att den insikten skapar ödmjukhet och öppenhet. Förhoppningsvis skapar den självinsikt och sund självkritik. Och om det lyckas riktigt väl så skapas också humor, förmågan att skratta åt sin egen traditions avigsidor och snedbetoningar. Då har vi botat fanatismens sjuka, men det gör vi inte med att betona Traditionen med stort T. Traditioner är bra för de ger oss tillhörighet och identitet. De skapar trygghet, men de får inte stavas med stort T.

DAGENS CITAT den 30 december 2010

"Den livgivande traditionen är inget annat än den Helige Andes liv i kyrkan genom en tvåtusenårig historia."

(Peter Halldorf)

tisdag 28 december 2010

DAGENS CITAT den 28 december 2010

"När vi tänker på världens framtid, så menar vi alltid den ort där den kommer att befinna sig om den löper vidare så som vi nu ser den löpa, och tänker inte att den inte löper rakt utan i en kurva, och att dess riktning konstant ändrar sig."

(Ludwig Wittgenstein)

måndag 27 december 2010

DAGENS CITAT den 27 december 2010

"Ge en man en fisk och han blir mätt för en dag. Lär honom fiska och han blir mätt för hela livet."

(Japanskt ordspråk)

söndag 26 december 2010

DAGENS CITAT den 26 december 2010

"Och det underbaraste av allt är att varje atom och cell genomströmmas av detta förunderliga något, som vi kallar för liv.

(Frank Mangs)

lördag 25 december 2010

DAGENS CITAT den 25 december 2010

"Stressen är djävulens påfund, 'ty han vet att hans tid är kort.'"

(Magnus Malm)

fredag 24 december 2010

DAGENS CITAT den 24 december 2010

"Barnet lindat i krubban är Guds svar på våra frågor. Svaret ligger inlindat."

(Anders Piltz)

GOD JUL!

torsdag 23 december 2010

DAGENS CITAT den 23 december 2010

"I kristendomen når miraklet längre än till de skumma vrår där hedendomens poetiska mystik dväljer sig. Miraklet och mysteriet träder ut i fullt dagsljus på den historiska arenan. Det finns inte längre bara i vår fantasivärld utan trampar Palestinas vägar och stigar under första århundradet."

(Mike Starkey)

onsdag 22 december 2010

DAGENS CITAT den 22 december 2010

"Det känns omöjligt. Orimligt. Onaturligt. Övermänskligt. Och de har rätt. Vi kan inte förlåta. Men Gud kan. Vi förlåter i Kristus. När vi förlåter varandra är det en fortsättning av den förlåtelse som Gud har börjat på... Det kan börja som en kvarkliten vilja att vilja förlåta."

(Åsa Miolin)

tisdag 21 december 2010

DAGENS CITAT den 21 december 2010

"De osäkra omger sig som musslan med sina doktriner som ett skyddande skal - i brist på ryggrad."

    (Anders Piltz)    

måndag 20 december 2010

DAGENS CITAT den 20 december 2010

'"Låt Gud vara Gud" - den principen leder oss in på lärjungaskapets väg. Men de snävare gudsbilderna tillfredställer oss och tränger ut honom och därmed är vi tillbaka på den lättare väg som leder till billig nåd och formell tro."

(Oz Guiness)

söndag 19 december 2010

DAGENS CITAT den 19 december 2010

"Tilliten gör oss också sårbara. Tilliten gör oss nakna för varandra, utelämnade åt varandra - i tillit lägger vi våra liv i andras händer."

(Ann Heberlein)

torsdag 16 december 2010

DAGENS CITAT den 16 december 2010

"Larmet är idag ett av de största hoten mot det andliga livet. Profeter är inte de som skriker högst. Profetia bygger på lyssnande. Lyssnande bygger på tystnad. Profeter är de som igenkänt Guds röst i den stilla susningen och som därtill vet att med sina liv lösa in meningen med sina ord - innan de öppnar munnen."

(Peter Halldorf)

onsdag 15 december 2010

DAGENS CITAT den 15 december 2010

"Vi måste på något sätt lära oss att skilja mellan barnatron, den som är en förutsättning för himmelriket, och den barnsliga tro som är ett tecken på att utvecklingen avstannat."

(Philip Yancey)

tisdag 14 december 2010

DAGENS CITAT den 14 december 2010

"Om man ska använda detta begrepp (Civilisationernas kamp) så handlar denna strid inte om Jesus, Muhammed eller Konfucius utan kampen står mellan de fattigas och maktlösas civilisation och de rika och mäktigas. Det är en konflikt mellan dem som har makt och dem som saknarmakt, mellan dem som har världens öde och framtid i sina händer och dem som är föremål för kontroll."

(Ingmar Karlsson)

måndag 13 december 2010

DAGENS CITAT den 13 december 2010

"...en människa är fri när hon kan ställas till svars för sina gärningar."

(Philip Pettit)

fredag 10 december 2010

DAGENS CITAT den 10 december 2010

        "Att förstå något handlar om att växa in i en tolkningsgemenskap."

(Mikael Lindfelt)

torsdag 9 december 2010

DAGENS CITAT den 9 december 2010

"Terrorismen är däremot den nuvarande maktordningens idealiska fiende, åtminstone när den utmålas som ett oavlåtligt hot men inte sätts i verket. Genom hotet om tillslag från en osynlig fiende intalas vanliga människor att de för sin säkerhet är helt beroende av en till tänderna rustad maktapparat."

(Sven-Eric Liedman)

onsdag 8 december 2010

DAGENS CITAT den 8 december 2010

        "Förlåtelsen är fullkomlighetens enda form i denna värld."

(Augustinus)

tisdag 7 december 2010

DAGENS CITAT den 7 december 2010

"Denne Gud kan man både förstå och inte förstå."

(Owe Wikström)

måndag 6 december 2010

DAGENS CITAT den 6 december 2010

"Välgörenhet börjar hemma."

(Engelskt ordspråk)

fredag 3 december 2010

DAGENS CITAT den 3 december 2010

"Jag bad inte om framgång, jag bad om förundran."

(Abraham Joshua Heschel)

torsdag 2 december 2010

DAGENS CITAT den 2 december 2010

"Låt er täckas av dammet från er mästares fötter."

(Yose ben Yoezer)

onsdag 1 december 2010

DAGENS CITAT den 1 december 2010

"Kristendomen står och faller med sin revolutionära protest mot våld, godtycke och maktbegär och med sitt försvar för de svaga."

    (Dietriech Bonhoeffer)