onsdag 19 maj 2010

Thailand, UD och 10/40-fönstret

Situationen i Thailands huvudstad Bangkok är prekär Militär har satts in mot de demonstrerande "Rödskjortorna". Köpcentra och börsen brinner och utgångsförbud har proklamerats inför natten. Flera har dödats i skottlossning och strider.

Naturligt nog har det svenska utrikesdepartementet (UD) sedan konflikten mellan "Gulskjortor" och "Rödskjortor" eskalerat satt upp Thailands huvudstad på sin lista över platser man rekommenderar att man inte skall åka till. För några veckor sedan publicerade Nerikes Allehanda (NA)följande karta över av UD icke-rekommenderade resmål.



Alla länder på UD:s lista och på NA:s karta, utom Chile och Haiti, vilka resor avrådes ifrån p.g.a. den senaste månadernas jordbävningar, ligger inom eller straxt i närheten av det missiologer brukar kalla 10/40-fönstret, området i världen mellan den 10:e och 40:e breddgraden norr om ekvatorn omfattar Nordafrika, Mellanöstern och Asien. Det intressanta ur ett jämförandeperspektiv är att detta världens mest oroliga område, med en mängd länder med olika bakgrund och statsskick också är det område i världen som är minst påverkat av den kristna tron. Det är det område i världen där antalet kristna är allra mins ti hela världen.



Kartorna är i stort sett i överensstämmande, vilket är spännande att konstatera. Vad är förklaringen. Någon form av samband kan man kanske finna. När människorna i en kultur påverkas av evangeliet, så påverkas också säkerheten i landet, verkar vara en rimlig slutsats. Det är formodligen inte hela förklaringen, men värt att notera ändå.

Länkar
Dagen 1, 2, 3, 4
Expressen 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7
DN 1, 2, 3, 4, 5
Aftonbladet 1, 2, 3, 4, 5

Inga kommentarer: