söndag 28 december 2008

Vilken sida står Jesus på i Mellanösternkonflikten?

Den palestinska organisationen Hamas valde strax före jul att inte förlänga den vapenvila som rått i ett halvår mellan organisationen och Israel. Man har sedan dess låtit raketerna regna in över södra Israel. Detta har lett till att Israel gått till en massiv motoffensiv, med flygoffensiv och kanske även en markoffensiv. Våldsspiralen är igång igen. I Julhelgen uttalade sig också Irans president Ahmadinejad om att Jesus skulle ha ogillat Israels politik.

Hur skall man förhålla sig till det som händer? Vems är felet? Vilken sida står Jesus på? Att mellanösternkonflikten engagerar är lätt att se genom alla de blogginlägg som tar uppfrågan. Den här frågan får fler inlägg än några andra ämnen.

Mellanösternkonflikten är inte enkel och får inte förenklas, därför att den är inte enkel. Den handlar om människor. Människor som lioder och dör på båda sidor. Övergrepp och överreaktioner sker från båda sidor och det måste erkännas. Alltför ofta så står man orubbligt fast på ena eller andra sidan och erkänner inte att problem fionns på båda sidorna och i bådas agerande. Det är frestande att med Bibeln i hand ta ställning för eller emot den ena eller andra sidan. Men så enkelt är det inte och kommaer aldrig att bli. Frågan om på vilken sida Jesus står på måste besvaras så som Magnus Malm besvarar den:

Vems sida står Jesus på i Mellanösternkonflikten? Mitt enda svar är detta: han står på offrens sida. Han som själv blev avrättad genom en samverkan mellan religiösa och politiska myndigheter står inte bakom kanonerna - han står framför dem.

eller med den judiske författararen Amos Oz ord:

Den israelisk-palestinska konflikten är ingen vildavästernfilm. Det är inte någon kamp melan gott och ont utan snarare en tragedi i den ursprungliga coh mest exakta bemärkelsen av ordet "tradgedi"

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det enda som är viktigt är att vilja ha försoning. Vill Hamas det? Om inte kanske detta är nödvändigt för att komma frammåt. Det är en katastrof för alla som drabbas, men jag tror att Jesus kan lägga en grund för försoning mellan Israeler och Palestinier. Inte hatpropaganda.

Götabro sa...

Ja, frågan är väl om viljan till försoning finns. Hat och hämdspiralen nu leder hela tiden till upptrappning. Jag håller med om att lösningen heter försoning. Det innebär att erkänna felsteg på båda sidor och en vilja att se framåt.