söndag 5 juli 2009

En politisk vecka och Guds rike.

Den gångna veckan har präglats av två saker inom svensk politik. Det ena är politikerveckan i Almedalen på Gotland. Ett gigantiskt politiskt jippo, där alla "viktiga människor träffas", enligt Margot Wallström. Ett påstående som visar på den förblindning som ätt drabbar maktens människor. Alla viktiga människor var inte där, därför att alla var inte där. Större delen av svensk politisk elit var säkert där. En mängd lobby- och intressegrupper var där, men alla viktiga människor var inte där, därför att alla var inte där. Det är så lätt att låta makten förblinda och beräkna människovärde och vikt utifrån personers ställning och samhällsposition. Alemedalsveckan blir så lätt ett jippo, där man måste göra just jippo av de politiska förslagen för att få uppmärksamhet. Det blir väldigt lätt populism och yta. För ett tag sedan mötte jag en man som finns inom näringslivet som sa "Det är bara imagen som spelar roll, Det är varumärket som betyder något." Efter att ha tänkt på det så blir jag rädd, för det kanske är sant i samtiden, samtidigt som det ju är en jättelögn. Det är ju faktiskt innehållet som är viktigt, inte förpackningen. Om politiken sysslar mer med förpackningen än innehållet, mer med populism och röstfiske än ideologiskt tänkande har den faktiskt förlorat sin trovärdighet. Om politikern blivit en pastor Jansson med fingret i vädret för att se vart det blåser istället för att bära på övertygelser så är det som allmänt kallas för politikerförakt befogat.

Den andra stora politiska händelsen är att Sverige nu för ett halvår kommer att vara ordförande i EU. Med stor pompa och ståt manifesterades detta den 1 juli och Fredrik Reinfeld höll ett statsmannatal i Almedalen, där Sverige nu spelar huvudrollen i världspolitiken, inte minst på miljöområdet. Litet hybris kanske, men i alla fall ideologiskt.

I ljuset av detta kan det vara värt att påminna sig om Jesu vision om Guds rike. Ett rike som finns tillgängligt överallt. Jesus är dess regent och dess ministär ser ut som följer:

Kärleken är statsminister
Generositeten och förvaltarskapet är finansministero
Omsorgen och gemenskapen är socialminister
Freden och försoningen är försvarsminister
Nyfikenheten och sanningen är utbildningsminister
Nåden och rättvisan är justitieminister
Humorn och skönheten är kulturminister
Tjänandet och kreativiteten är näringsminister
Meningsfullheten och nådegåvorna är arbetsmarknadsminister
Medvetenheten och ansvarstagandet är miljöminister
Toleransen och öppenheten är integrationsminister
Förtroendet och det globala perspektivet är utrikesminister
Helande och omsorg är sjukvårdsministero
Hälsan och djuretiken är jordbruksminister
Barmhärtigheten och behoven är biståndsminister

Rättfram öppenhet är grundtonen i Guds rike.
(Stanley Jones)

I honom ser Guds rike ut över oss med milda ögon och berör oss med varma frälsande händer. Jesus är Guds rike personifierat. Jesus gjorde uttrycken "för min skull" och "för evangeliets skull" till synonyma begrepp.
(Stanley Jones)

4 kommentarer:

cid sa...

Bäste Mats Larsson!

Det vore på tiden att någon av alla dessa som tänker att Guds rike har kommit faktiskt kollade med Ordet om det är så Skriften lär!

Guds rike har inte kommit. Det är ett verkligt rike utan synd befolkat av rättfärdiga på en ny jord.

Guds rike är inte detsamma som de troende eller församlingen.

Jag gillar att du hellre tänker än skriver snabbt, så varför inte pröva din egen lära med Skriften i detta avseendet.

Föreställningen att Guds rike är kommet och skall utbredas av oss är grunden för väldigt mycket av kyrkors verksamhet som sker utan befallning av Gud samtidigt som man försummar det som är befallt.

Götabro sa...

Käre Cid,

förlåt att responsen dröjt.

Guds rike är självklart större än de troende och församlingen. Det är ju just det som är min poäng. Guds rike är Guds herravälde, Guds tanke och Guds dröm, Guds vilja för den här världen. Men Guds rike är inte bara något framtida. Jesus var mycket tydlig med att Guds rike var och är närvarande i hns person och sedan är utgjutandet av d.h.A. början på riokets kommande. Riket finns här och nu, men ännu inte i sin fullhet, men det måste vara vår uppgift som delar av och medborgare idetta rike, för det är vi ju om vi bekänner Jesus som herre och därmed hans rätt att regera, att försöka förverkliga detta rikes principer i våra liv. Vår bön måste alltid vara den som Jesus själv lärde oiss att be: "Låt ditt rike komma och låt din vilja ske!"

mats larsson

cid sa...

Hej igen!


Tack för svar! Problemet med dröjsmålet är inte att det dröjde, utan att det kom för snabbt och utan omprövning. Jag är delvis skuld till det själv eftersom jag var otydlig.
Men min otydlighet blev anledning för dig att förtydliga dig. Vilket var bra för klarhetens skull. På det viset har det nu blivit fullt klarlagt att du har just den uppfattning om ”Guds rike” som jag inte bara ogillar utan helt och hållet måste förkasta, ja fördöma eftersom den är obiblisk.

Jag har nu några dagar sökt formulera ett mer uttömmande resonemang kring detta. Dock har det bara blivit längre och längre och de flesta bloggare brukar inte vilja ha/tillåta jättelånga kommentarer så jag är mycket tveksam till att lägga in det som en kommentar här. Kanhända mailar jag det istället till dig. (Jag hittade en mailadress på Götabro som jag kanske får använda?) Och/Eller jag kanske lägger ut det på min egen blogg. Jag har tidigare flera gånger anmärkt på denna lära utan att redogöra för varför. Det vore på tiden.

Vill dock redan nu säga något korthugget, om än inte så ”kortfattat” om det grundläggande i Bibelns undervisning om Guds rike.

1. Guds rike är ett verkligt rike. Det är inte ett osynligt andligt rike. Församlingen är alltså inte riket, inte ens Vatikanen som är en verklig stat är ens en del av Guds rike. Guds rike är inte heller de i sanning troende, inte heller finns riket där den Helige Ande utgjuts. Guds rike är alltså inte heller större än församlingen, eftersom församlingen inte alls tillhör Guds rike. Man kan ju inte tillhöra det som inte finns. Guds rike är inte heller Guds herravälde, Gud är alltid och har alltid varit och kommer alltid vara den Suveräne Obestridde härskaren i och över Skapelsen, allt Gud skapat tillhör Gud och ingen står över Gud. Men Guds rike är inte här än och Guds rike är inte en förutsättning för Guds herravälde. Däremot är Guds herravälde över allt han har skapat förutsättningen för att han skall både kunna döma denna världen och skapa en ny där han skall upprätta riket. Att säga att Guds rike är Guds herravälde är alltså en plattityd eller meningslös upprepning av typen ”Gud härskar där han härskar”. Idéerna om Jesu ”vision” Guds ”tanke” eller ”dröm” är fria fantasier utan täckning i Skriften, det är måhända ett sätt att tala som låter både fromt och psykologiskt rätt med mera, men det är bara svammel för att nu inte använda starka ord. Guds rike är inte heller Guds vilja för den här världen. Denna världen går mot sitt slut och skall gå under i eld. Guds rike är Guds vilja med de som uppstått i Kristus. Det är därför Jesus lär oss att bedja ”tillkomme” ditt rike. Det som finns i någon form eller grad eller utsträckning kan inte tillkomma, bara tillväxa eller avtaga. Det som tillkommer är något som lägges till som inte förut fanns. jmf ”moms tillkommer”!

2. Guds rike har alltså inte kommit, i någon grad. Det kommer inte stegvis, det kommer på en gång. Det kommer inte när jorden är tillräckligt rättfärdig, det kommer när allt hopp är ute. Det kommer i samband med domen. Det skall inte upprättas här utan på en ny jord. Där finns ingen synd och endast de som dött i tron på Kristus och därför också uppstår med honom. Det finns inte här i någon form.

(forts. i nästa inlägg)/Carl Ingemar Dagman

cid sa...

(forts. från förra inlägget av cid)
(om Guds rike)

3. En orsak, kanske den främsta, till detta oegentliga och osakliga användande av uttrycket ”Guds rike” står att finna i Luthers katekes, främst den stora, i förklaringen till Fader Vår Andra bönen ”Tillkomme ditt rike”. Det är väl med nöd och näppe okey att tala som Luther bara man vet att så talar aldrig Bibeln. Men i våra dagar har detta uttryck hamnat i total motsättning till Guds ord och tvingas bära idéer och tankesystem som är till väsendet, om än inte till orden, totalt främmande för NTs tankevärld.

4. Detta påstående: "Jesus var mycket tydlig med att Guds rike var och är närvarande i hns person och sedan är utgjutandet av d.h.A. början på riokets kommande." är helt och hållet taget ur luften.
Jesus säger själv att riket inte har kommit vid den sista måltiden. Och Paulus säger samm sak, vilket alltså är efter Andens utgjutande.

Bästa hälsningar
Carl Ingemar Dagman