fredag 5 februari 2010

DAGENS CITAT den 5 februari 2010

"Guds rike är alltså en revolutionär, motkulturell rörelse som förkunnar ett oupphörligt uppror mot den tyranniska treenigheten pengar, sex och makt."

(Brian McLaren)

3 kommentarer:

Roger Gustavsson sa...

I så fall är Guds rike som rörelse för naturahushållning och bytesekonomi, emot sexualitet per se, och emot makt, dvs möjlighet att fatta verkställande beslut.

Götabro sa...

Så kan man ju se det om man drar det till sin spets, men om man ser på vårt samhälle, så är den ohliga treenigheten tydlig. I ett översexualiserat samhälle, där makten korrumperar och konsumismen binder människor, så måste den kristna kyrkan vara en aktiv motståndsrörelse som är ett verkliget alternativ mot missbruket. Detta betyder inte att man behöver kasta ut barnet med badvattnet, eller hamns en asketisk förnekelse av naturliga behov. Men visst behövs det tydkliga ställningstaganden mot det som är det demoniskas mest försåtliga områdena i våra liv.

Roger Gustavsson sa...

Jo, sett i sin kontext äger citatet förstås sin riktighet... Men vid en snabb läsning kan det se ut som "vi som är emot sex, pengar och makt".

Min poäng med att dra citatet till sin spets var just detta konstaterande; att det är skillnad på bruk och missbruk.