Antalet anmälda våldtäkter har under det senaste året ökat med 44% enligt Brottsförebygganderådets (BRÅ) senaste statistik. Huvudorsaken anses vara att fler kvinnor vågar anmäla övergreppen och att fler övergrepp klassas om våldtäkt, efter den ändrade lagen om vålttäkt 2005, men detta förklarar inte hela ökningen, därför att ökning har fortsatt i flera års tid. Att fler kvinnor vågar anmäla anmäla övergrepp är i sanning något positivt. I en intervju i radion Eko, som återges i Dagen konstaterar Klara Selin Hradilova, utredar på BRÅ att den ändrade lagen inte förklarar hela ökningen: "Men man kan anta att även vissa typer av faktiska våldtäkter har ökat sedan mitten av 1990-talet". Och detta är en oroande utveckling. Varje form av övergrepp måste fördömas och aanlyseras.
Det intressanta är att Hradilova vågar sig på en analys till orsakerna till ökningen av antalet faktiska våldtäkter. Hon anger två företeelser som troliga orsaker till denna tragiska trend. För det första den ökade alkoholkonsumtionen. Och för det andra förändrade levandsvanor: "Nöjeslivsutbudet har också blivit större och det är en plattform där man kan knyta kontakter i sexuella syften bland annat. Internet är ytterligare en faktor som kan bidra till sådana kontakter. Det kan leda till vissa typer av våldtäkter." Hennes slutsatser är intressanta, inte därför att de är sensationella. De är ju snarare ganska självklara, men att hon vågar tala klarspråk om orsakerna.
De områden hon pekar på som förklaringar är inte tänkta att fungera som ursäkter för våldtäkterna. Det får de aldrig göra. Det får aldrig bli så att skuld läggs på offrens beteenden, eller klädsel eller dylikt, men beteendemönstren skapar ett antal nya situationer, där svårigheten med att dra gränser är större. I situationer med hög alkoholförtäring minskar omdömet och hämningar. Man tappar förmågan att både vara tydlig i kommunikationen och framförallt förstå signaler på ett rätt sätt. Hämningar försvinner och man tror att man förstått signaler och budskap som inte finns. Alkoholen är det största problemet när det gäller våldsbrott och kränkningar i vårt samhäle överhuvudtaget. Brottsstatisitken visar det men all klar tydlighet. Det intressanta är att detta för en gångs skull sägs rent ut. Frågan är varför det sägs så sällan, inte minst i politiska sammanhang. Den politiska viljan att vinna röster leder så lätt till att man inte vill stöta sig med de breda folklagren, men att kritisera alkoholkonsumtionen i samhället är inte ett uttryck för moralpanik, utan för att våga säga sanningen. Utan detta sanningssägande från de styrandes sida kan man aldrig hantera detta samhällsproblem.
Samma resonemang kan sägas gälla även den livstil som kännetecknas av "sexuell frihet". Sexualiteten har i mångt och mycket blivit vår tids gud och ledstjärna för vår tids människor. Ett bra sexliv är nyckeln till lycka är budskapet som trupetas ut från alla möjliga håll. Och sexualiteten är något vackert, något gudagivet (se t.ex. 1 Mos 1-2 och Höga Visan). Men den livsstil som sätter de sexuella kontakterna i centrum skapar situationer, där gränsdragningarna och budskapen blir svårare att se för de inblandade. När det är underförstått i nöjeslivet att man är ute efter en sexuell partner och en sexuell relation först och främst, för natten eller för ett längre förhållande, blir det svårare att för de inblandade både att säga nej och att acceptera ett nej. Återigen är det ingen ursäkt för sexuellt tvång överhuvudtaget, då sexualtitet alltid skall vara ömsesidigt och kräva villighet och ett ja, men klimatet och livstilen skapar oerhörda problem med gränsdragningar och förväntnngar. Det är intressant att detta sägs rakt ut av Hradilova.
Idag är det ett oerhört behov av att våga diskutera dessa två frågor/områden i en ärlig samhällsdebatt. Alkoholen och den sexuella livsstilen har behandlats som privat och kännetecknats av tabun. Syftet är inte att skapa moralism, utan moral och våga se sanningen, samtala om den och se vilka konsekvenser saker och ting faktiskt får. Måtte någon av våra samhällsföreträdare och politiker våga ta den debatten, för att den behövs och inte för att den är politiskt korrekt.
"Ingen blir sjuk av att höra sanningen. Man kan gråta, sörja och lida, man kan bli rasande och vråla som ett skadeskjutet djur. Men sanningen löser upp skuggorna och fakta gör tillvaron möjlig att greppa - fast därför inte alltid acceptabel." (Helena Henschen)
"Ni skall lära känna sanningen, och sanningen skall göra er fria." (Jesus i Joh 8:32)
lördag 12 april 2008
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar