"Paradoxalt. nog är konsumtionssamhället - med all sin betoning på personlig valfrihet - ett samhälle där andras uppfattningar om oss blir allt viktigare."
(Graham Cray)
"Paradoxalt. nog är konsumtionssamhället - med all sin betoning på personlig valfrihet - ett samhälle där andras uppfattningar om oss blir allt viktigare."
(Graham Cray)
"Våra konsumtionsmönster - det vi köper, nyttjar, förtär, förgör och förstör - är det som idag tydligast uttrycker vem vi är."
(Emma Engdahl)
"När man är övertygad om att det man gör är identiskt med Guds vilja måste den som opponerar sig ha fel."
(Richard J. Foster)
"Föraktet är den svåraste synden, eftersom den är oberoende av rätt och fel. Den som begår den synden ser det inte själv - hon har ju rätt."
(Peter Halldorf)
"Detta att himmel och jord föras tillsammans räddar både himmelen och jorden - himmelen frälsas från att bli en opiumhimmel och jorden frälsas från att bli ett meningslöst helvete."
(Stanley Jones)
"Det onda är inte en utvändig aspekt hos friheten utan en inneboende möjlighet i denna."
(Lars Fr. H. Svendsen)
"Skulle det inte vara enklare, om regeringen upplöste folket och valde ett nytt… ?"
(Berthold Brecht)
'En kompetent person är en person som gör misstag enligt reglerna.'
(Valéry)
'Många vet mycket men ingenting om sig själva.'
(Bernard av Clairvaux)
"Kyrkan förändrar sig för att kunna förbli sig själv."
(Kardinal Newman)
"Kristi bud är orimliga, men de är inte tokiga; de är snarare en predikan om hälsa, riktad till en planet av dårar."
(Chesterton)
"Hur skulle Kristus kunna icke-existera, när jag vet att han har frälst mig?"
(Sören Kierkegaard)
Efter att kommenterat debatten om församlingstukt som började i tidningen Dagen, så har det ju kommit en del intressanta kommentarer, som jag vill kommentera i detta nya inlägg.
Det andra jag tror är viktigt att komma ihåg när det gäller renhetstänkandet är att det inte är människor som vi skall befria oss ifrån, utan de destruktiva beteenden som Bibeln benämner synd. Renheten innebär inte att bara de fullkomliga får plats och alla andra ställs utanför, utan att vi tillsammans strävar efter att vara en församling som återspeglar Jesu liv i dess helhet. Det innebär att vi måste tala om synden för att kunna veta vad vi behöver hjälpas åt med att avlägsna, inte att vi skall börja tala om vilka människor vi behöver avlägsna.
Länkar
En debatt har blossat upp på om församlingstukt överhuvudtaget är relevant idag, om det är möjligt eller ens önskvärt. Det började med ett uttalande av Pelle Hörnmark i Dagen: där han menar att det funnits en föreställning om att församlingen på jorden är en kopia av den himmelska. Därför fanns förr en "församlingstukt", alltså att man kunde bli utesluten om man inte följde reglerna. På detta har Stefan Swärd reagerat på sin blogg och försvarat församlingstukten, dels utifrån ett logiskt resonemang att alla gemenskaper har riktlinjer för sin gemenskap, dels från några konkreta fall av övergrepp inom församlingen och framförallt utifrån Bibelns undervisning. Ett resonemang som är svårt att tillbakavisa om man vill vara trogen mot Bibeln. Man kan ju däremot tycka att Swärd är litet onödigt luddig eller otydlig när det gäller alla de övergrepp som faktiskt gjorts i församlingstuktens namn genom frikyrkohistorien: Det är möjligt och till och med troligt att församlingstukt har använts felaktigt i frikyrkans historia i Sverige. Det är ju inte endast möjligt och troligt, utan en självklarhet, ett understatement. Tidningen Dagen har återger delar av Swärds åsikter i en artikel och Carl-Henric Jaktlund kommenterar Swärd genom att konstatera att frågan inte är enkel och kommer med några viktiga iakttagelser, när det gäller nutidsmänniskan och nutidsförsamlingen, värda att ta på allvar och fundera kring. Men faktum kvarstår att det finns ganska kraftigt bibliskt stöd för församlingstukten. Hur skall vi förhålla oss, är den omöjlig, onödig, oönskad och omodern?
Svaret på frågan är väl ofta faktiskt ett ja. Det finns historiska problem, hur det har används i frikyrkohistorien, där det utan tvekan finns ett missbruk och massor av sår. Det ger oss negativa associationer bara vi nämner det, så får vi rysningar och känner att det vill vi inte vara med om igen.
Det finns också strukturella problem, vilka handlar om hur våra församlingar är uppbyggda. Våra församlingar har en föreningsstruktur, de är oftast byggda efter en hierarkisk ledarskapssyn och för stora för att ge den trygghet som är nödvändig för en fungerande process av tillväxt hos medlemmarna.
Det finns också problem relaterad till vår samtid, som handlar om hur vi ser på oss själva som individer. Individualismen är ett jätteproblem i relation till allt som rör kritik och påverkan. I vår tid blir man kränkt om någon påpekar något och detta gäller också oss i församlingarna. Skulle någon komma och säga något så är det väl sällan så att människor väntar till de blir uteslutna, utan de väljer att gå någon annanstans, där inte kritiserar (fast man skulle ju använda ordet dömer).
Och frågan är om det inte i grunden finns teologiska problem, vilket kanske främst handlar om frågan varför och vad synd faktiskt är, vad en församling egentligen är och vad ett kristet liv handklar om.
Och trots att svaret är ja, så måste vi utifrån Bibeln fundera på om det ändå inte är möjligt, där tror jag Stefan Swärd faktiskt har rätt. Utifrån texterna i Luk 17:3-4 och Matt 18:15-22 tror jag vi kan se mönster som är möjliga att tillämpa. Det finns vissa parametrar som vi måste vara beredda att acceptera för att få detta att fungera, vissa grundläggande saker som om vi inte förstår dem och relaterar församlingstukten till dem gör dem fullständigt omöjlig och onödig.
Frågan om församlingstukten är mycket större och viktigare än vi anar. Den borde få oss att fundera på vad det är att vara kristen och vad det är att vara församling. Det borde leda till att vi funderar på våra strukturer som verkar omöjliggöra detta, och hur vi skall skapa församlingar som formar lärjungar och då behöver vi hjälpas åt. Måtte debatten inte leda bara till ett ventilerande av olika åsikter om församlingstuktens vara eller icke-vara, utan till en djupare reflektion över vad det är att vara församling 2011. Jag tror att det är det Hörnmark, Swärd och Jaktlund längtar efter. Det gör i vart fall jag.
"Du kan inte höra Gud tala till en annan; du kan höra honom, bara när du själv är tilltalad."
(Ludwig Wittgenstein)
"Betraktar man sin nästa uteslutande som lustobjekt, då är Auschwitz inte långt borta."
(Jean Cau)
'Det märkliga är inte att Gud finns utan att en så grym varelse som människan någonsin kunnat komma på en sådan tanke.'
(Fjodor Dostojevskij)
'Människan är den enda varelse som vägrar att vara den hon är.'
(Albert Camus)
"Majoriteten förändrar oftast ingenting. Det är kreativa minoriteter som oftast åstadkommer förändring, och så småningom följer majoriteten efter."
(Jim Wallis)
"Men en sak började med grekerna och har följt vetenskapen sedan dess. Det var deras religiöst grundade spekulationer om naturen som enhetlig och välsorterad. Bland den moderna vetenskapens alla dolda antaganden är detta kanske det som minst ofta uppmärksammas. Skälet kan vara att det tas för givet till den grad att det inte märks - liksom flundran inte tänker på att han är omgiven av vatten. Eller så inger vetenskapens religiösa fundament en alltför stark intellektuell oro i dem som tror att vår mest hyllade kunskap år produkten enbart av rationellt tänkande och noggranna mätningar."
(Roland Poirier Martinsson)