onsdag 27 februari 2008

Alla människor är Guds människor, inte bara gudsmänniskor

Turkiet har genomfört en markoffensiv i den kurdiska delen av Irak. Man vill komma åt rörelsen PKK. Tidningen Dagen rapporterar om detta på sin hemsida under rubriken Turkiet attackerar kristna byar. Innehållet i artikeln är en återgivning av en intrvju med den katolske kaldeiske biskopen i Arbil, där han berättar att markoffensiven främst drabbar de civila i byarna vid gränsen.

Det intressanta är Dagens rubriksättning och vilka värderingar som ligger bakom en sådan. Dagen är en kristen tidning (och en bra sådan) och ser väl sin huvuduppgift att bevaka saker som relaterar till detta. Det är i sig inget konstigt. Det är också sant att vi som kristna har (eller borde ha) ett speciellt känslomässigt till våra kristna syskon oavsett nationalitet och samfund. Men här pekar rubriken faktiskt i fel riktning.

För det första så riktar sig den turkiska attacken inte i mot kristna. Det är inte de kristna som är måltalvan. De är inte dem man vill komma åt. Det finns andra motiv bakom. För det andra så är det inte enbart (eller ens främst) de kristna byarna som attackeras, utan det är hela området som är måltavla. För det tredje kan man fråga sig om rapporteringen vore intressant om den inte drabbade kristna. Genom rubriksättningen underblåses ett så vanligt feltänk bland oss kristna. Vi glömmer så lätt att alla människor är Guds människor, inte bara gudsmäniskor.

Övergreppen på civila är fruktansvärda oavsett om personerna är kristna eller inte. Det är värt att rapportera om att det är främst civila som drabbas oavsett om de drabbar kristna eller inte. Våld och övervåld måste rapporteras oavsett vem de drabbar. Det är faktiskt inte värre för att det drabbar kristna byar. Alla människor är skapade till Guds avbild (1 Mos 1:26-30) med ett unikt värde. Det är sant att avbilden genom syndafallet naggats i kanten, men den är inte utplånad och människan är fortfarande oavsett religion eller nationalitet eller moralisk standard Guds ovärderliga avbild (1 Mos 9:6, Jak 3:9).

Vi får verkligen akta oss att vi inte faller i fällan att göra skillnad på människor. Guds kärlek gäller alla. Det finns alltid en risk till smygrasism. Frågan är om det för oss kristna i vårt tänkande spelar roll att detta område främst är muslimskt. Våldet drabbar ju främst muslimer och blir intressant först när det drabbar kristna, vilket ju är fullständigt fel och okristet. Jesu talar om att vi skall välsigna och be för dem som inte är som vi och till och med kan se som motståndare och fiender (Matt 5:44-48) Eftersom alla människor är Guds människor, måste vi reagera lika starkt om det är en muslim som drabbas som en kristen. Förtryck och övervåld är alltid ont, oavsett vem det drabbar. Alla människor är Guds människor, inte bara gudsmänniskor.

Biskopen ber om förbön å hela befolkningens vägnar, oavsett nationalitet och religion och det är den attityd vi kristna alltid måste ta.

1 kommentar:

Fredrik sa...

Mats!
Så sant. Jag kan själv känna obehag när människor i "våra" sammanhang talar om andra just utifrån sådan uppdelning. Ett palestinskt liv är exempelvis lika mycket värt som ett judiskt, ett svenskt lika mycket värt som ett somaliskt...
Vi måste vaka på hur vi talar - risken finns att det som sägs många gånger betraktas som en sanning.

Fredrik Lignell