torsdag 23 oktober 2008

Nya strukturer - en ny definition behövs även för frikyrkan

Inom Svenska kyrkan motioneras det om att människor skall få välja vilken församling de skall tillhöra och att det inte skall styras av den gamla folkbokföringen. Man vill ge möjlighet att tillhöra och ge sin kyrkoavgift till den församling där man känner sig hemma, engagerar sig och firar gudstjänst. Detta kan man tycka borde vara en självklar möjlighet. Problematiken är en del av folkkyrkoproblematiken, där man föds in i och inte väljer sin tro och tillhörighet.

När den gamla lutherska statskyrkan blivit en frikyrka skapar den gamla folkkyrkotanken problem i ett allt mer sekulariserat samhälle, men även frikyrkans föreningsstyrda församlingssyn är begränsande. Skall trenden vändas när det gäller antalet människor som bekänner Jesus som Herre i det här landet så måste nog både strukturer och definitionen av vad församlingen är omprövas och funderas kring.

Ett av de stora problemen idag är att i vårt tänkande blir församlingen så lätt identifierad med kyrkobyggnaden, eller i bästa fall människorna som samlas i en viss byggnad. Detta skapar problem i relation till vårt uppdrag och vad en församling är. Undermedvetet tror vi att det behövs en byggnad och allt det som hör till för att det skall finnas en församling, men en församling är församling utan relation till byggnad och en viss speciell organisation, såsom föreningsmodellen. Jag skulle vilja föreslå följande definition av vad en församling är komprimerat till en mening:

En församling är en missionell gemenskap av lärjungar till Jesus.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Väl talat. Själv tycker jag att kyrkobyggnader är ett så pass allvarligt hinder mot efterföljelse att dom borde avskaffas.
/Jonas Lundström

Anonym sa...

Jag tycker vi skulle avskaffa de präster som inte lär ut Guds ord, kyrkobyggnader är bra att ha för hemlösa.

välkomna till www.Gudsvilja.se

Sanningens-sida där Guds ord lyfter slöjan av svenska kyrkan och förvandlar den till gehennas förgård i ditt sinne

mvh tomas