tisdag 28 oktober 2008

Var ligger den verkliga utmaningen?

Pingströrelsens FFS har valt en ny ledare - Pelle Hörnmark. I Dagen listar Carl-Henrik Jaktlund de fem viktigaste frågorna som den nye ledare måste klara av. De fem frågorna är enligt jaktlund:

1. Kommer Pelle Hörnmark klara av att hålla ihop bredden till en enhet?
2. Kommer Pelle Hörnmark klara av att samla till ökad samordning?
3. Kommer Pelle Hörnmark klara av att förändra och föryngra?
4. Kommer Pelle Hörnmark klara av att axla rollen i offentligheten?
5. Kommer Pelle Hörnmark klara av att gå i spetsen utåt?

Visst är alla frågorna intressanta, men det är faktiskt inte mer än den tredje frågan som är livsavgörande. Där pekar Jaktlund på att trenden måste vändas och det är faktiskt det som är det avgörande. Kan Pelle Hörnmark förändra synen på vad en församling är och hur man når människor idag?. Kan han få med sig pingströrelsen på en ny väg bort från attraktions och upplevelsekristendom till en misionell karismatik.

Här handlar det om att våga omdefiniera församlingen till vad den egentligen är - en misonell gemenskap av Jesus lärjungar. Skall pingströrelsen vara med och vända trenden inte bara för sig själv som rörelse, utan för kristenheten i Sverige i stort, så krävs det ett tydligt nytänkande. Den gamla pingstteologin om en församling på varje ort måste överges och församlingarna måste våga starta ny spännande typer av församlingar. Skall trenden vändas får inte församlingen tvunget ha en kyrkobyggnad för att räknas som församling. I sin kommentar till Jaktlunds frågor skriver Barnabasbloggen att det handlar om att första prioritet måste vara att starta nya församlingar. Det är en oerhört viktig poäng, samtidigt så måste också de etablerade församlingarna prioritera lärjungaskapsträning som det enda sättet att mobilisera medlemmarna.

När det gäller frågorna om att vara en röst i samhället och ansiktet utåt i offentligheten, så måste dessa frågor få underordnad betydelse. De utgör ett feltänk och en önskan att synas och få en stauts och plattform i samhället, vilket inte är församlingens uppdrag. Församlingens uppdrag är att sprida Guds rike - och det sker underifrån, inte från samhällstoppen i första hand. Denna missriktade längtan efter ett kristet land gör att energin missriktas och vi går på myten om att bara den som syns i media finns. Måtte Pelle Hörnmark inte falla för den frestelsen.

"Om Jesus skule frestas i öknen idag skulle Satan lägga till en fjärde frestelse, nämligen att framträda i TV." (Malcolm Mudderidge)

Inga kommentarer: