söndag 11 januari 2009

Borde det varit vi också?

I fredags den 10 januari invigdes Örebro Folkhögskolas nya lokaler i Vivalla centrum.Skolan flyttade in redan i höstas, men först nu är lokalerna färdiga och en invigning hölls på torget med pompa och ståt, sång och musik och med tal av EFK:s missionsdirektor Anders Blåberg, företrädare för Örebro kommun och Öbo, landshövding Rose-Marie Frebran och företrädare för de andra skolorna inom Evangeliska frikyrkan. Det tal som säkert fick de flesta av oss åhörare att lystra till och komma ihåg hölls nog av Örebro Missionskolas (ÖMS)rektor Pekka Mellergård på grund av dess i dessa sammanhang drastiska utgångspunkt. Han utgick från en sångtext av Joakim Thåström med titeln: Fan, fan, det borde varit vi! Poängen med talet var att det var ganska långtgående planer på ett "kärleks-" och "samboförhållande" pågång mellan Örebro folkhögskola och Örebro Missionsskola vid Universitetsområdet i Örebro. Planer som sprack och som jag personligen tror att hela EFK skall vara tacksamma för att de gjorde. Men jag sedan i fredags funderat vidare kring rubriken i Pekka Mellergårds tal och några frågor har väckts.

1. Borde inte hela EFK:s Sverigekontor följa Folkhögskolans exempel? Jag tror som sagt att det är väldigt bra att Örebro Folkhögskola har hamnat i Vivalla av flera skäl, bl.a. för att i Vivalla behövs alla positiva krafter som möjligt, och för att en kristen folkhögskola i den mångkulturella miljön som Vivalla utgör kommer att må bra av att vara i den kontexten. Det finns en mängd andra argument för att placera folkhögskolan där - ett enkelt men ack så viktigt är att det är i en sådan miljö Jesus skulle ha varit. Jesus rörde sig överallt, men framförallt i samhällets marginaler, såsom dagens Vivalla med dess ganska dåliga rykte.

Och i och med detta så måste följdfrågan: Borde inte EFK följa folkhögskolans exempel? När planerna på en byggnation för ÖMS, EFK:s Sverigekontor och Örebro Fhs gick i stöpet kanske det var ett tecken på något större. Tänk om det var en gudomlig vink inte bara till folkhögskolan utan till hela EFK var Han skulle rört sig. Skälen till att EFK har sitt Sverige kontor centralt på Oloaigatan i närheten av stationen är säkert många, men jag tror varken att de egentligen är varken ekonomiska, teologiska eller efterföljelsemässiga och utifrån dessa aspekter borde EFK fundera på om inte en lokalisering i Vivalla för Sverigekontoret vore mycket naturligare än på Olaigatan.

En fritt vald närvaro av ett samfunds huvudkontor i Vivalla skulle vara ett mycket tydligare uttryck för vår Herres karaktär och arbetssätt än den centrala placering kontoret nu har. Jesus brukar inte tycka att bekvämlighetsskäl väger särskilt tungt, inte heller så är synlighetsskälen i det etablerade hans största prioritet. Däremot är den frivilliga närvaron hos de marginaliserade precis hans melodi. Det skulle inte bara vara en ekonomisk vinst för EFK. Jag har inga siffror på hyreskostnaderna i centrala Örebro och i Vivalla, men jag är tämligen övertygad om att Öbo som varit så tillmötesgående när det gäller folkhögskolans etablering i Vivalla, skulle vara lika tillmötesgående om samfundet skulle vilja etablera sitt huvudkontor där. EFK som rörelse skulle må mycket bra av en sådan etablering. Det är jag övertygad om. Även om detta inte skall vara huvudskälet, så skulle det innebära en stark förstärkning av trovärdigheten för ett kristet samfund. Jag tror att de är dags att ställa frågan: Borde inte EFK följa folkhögskolans exempel?

2. Borde Götabrodelen följa Örebroskolans exempel? Skall detta resonemang blir trovärdigt måste faktiskt den del av Örebro Folkhögskola som är Götabro också fundera på sinverksamhets lämpligaste placering. Finns det delar av den verksamhet som sker på Götabro som skulle kunna göras bättre i Vivalla? Ett snabbt svar på frågan utan att ha tänkt färdigt är: Ja, kanske, eller; Ja, troligen. Detta innebär inte att allt skulle fungera bättre i Vivalla och det finns en del fördelar med den avskildhet som finns i och med Götabros placering ute på landet, men det måste nog erkännas att vissa delar skulle nog passa bättre i Vivalla. Men frågan måste ändå ställas: Borde det varit vi också? Det finns säkert en del som tycker detta låter vansinnigt, att såga i sin egen gren, men frågor måste våga ställas annars lever vi i en tankens diktatur och kommer aldrig att komma framåt.

3. Borde jag följa folkhögskolans exempel? Har man ställt fråga ett och två måste man våga ställa fråga tre. Hur är det med mig? Hur gestaltar jag min efterföljelse till Jesus? Här finns bara personliga svar. Ett svar skulle kunna vara Vivalla, men det finns många andra, men frågan måste vi ständigt ställa?

Hur kan den som gör anspråk på att vara en radikal anhängare till Jesu lära uppträda som hade hon aldrig läst sin bergspredikan? (Peter Halldorf)

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Mats!
En spännande tanke. Jag har personligen många gånger den senaste tiden tänkt just detta, framförallt när det gäller Götabroskolan och TC. Det är lätt att se många fantastiska möjligheter för en bibelskola i ett område som Vivalla.
Tror, precis som du säger, att vi måste våga tänka i djärvare banor så vi inte låser in oss i hur det alltid varit.
Allt gott!

Fredrik Lignell

Anonym sa...

Mats,
jag tycker naturligtvis att du har helt rätt. Glad att du kunde se bortom citatet av Thåströms titel.

Ett tips: Kolla upp med ansvariga på Olaigatan hur de tänker just nu. Kanske möjligheterna är större än någonsin att förverkliga din profetiska vision!!

Pekka