torsdag 22 januari 2009

Obamas nyckelinsikt!

Barack Obama installerades i förrgår som USA:s 44:de president. I sitt installationstal visade han på en avgörande insikt om förhållandet mellan rättfärdighet och makt. Det finns ideal som man aldrig kan svika bara för att skydda sig själv eller få sin vilja igenom. Rättfärdigheten måste alltid ha första prioritet. Utan att leva upp till idealen kommer man i längden att förlora inflytande och förtroende. Man kan inte leda och påverka bara genom maktspråk, makt förtjänas genom rättfärdighet och makt utan rättfärdighet är terror, oavsett vilka mål man söker uppnå. Obama sa bl.a. följande i installationstalet:

"Vad gäller vårt gemensamma försvar avfärdar vi att det finns ett val mellan vår säkerhet och våra ideal. Grundlagsfäderna, som stod inför risker vi knappt kan föreställa oss, författade ett samhällskontrakt för att säkra rättsstaten och medborgarnas rättigheter, ett samhällskontrakt som fördjupats genom generationers blodsoffer. Dessa ideal lyser fortfarande upp världen och vi tänker inte överge dem av praktiska skäl... De insåg att vår makt inte ensam kan skydda oss, eller ge oss rätten att bete oss som vi vill. I stället insåg de att vår makt har sitt ursprung i vår strävans rättfärdighet, i kraften hos vårt föredöme, i det lugn som ödmjukhet och återhållsamhet inger.
Vi är detta arvs väktare. Genom att ännu en gång vägledas av dessa principer kan vi bemöta de nya hot som kräver ännu större ansträngningar...
"

Om detta blir Obamas ledstjärna och inte bara tomma ord har han hittat en av de viktigaste nycklarna till att vara en god ledare. Måtte det bli så att ändamålen aldrig får helga medlen. Världen behöver inte mer maktspråk, men mycket, mycket mer rättfärdighet. Att strävan är ärlig kanske kan skymtas i det faktum att hans första åtgärd som president är att avbryta de märkliga och konstiga rättegångarna på Guantanamo och som nästa steg lova att fängelset skall avvecklas så fort som möjligt, senast inom ett år. Låt oss be att han lyckas förverkliga detta ideal.

Hela talet finns både att höra och se på sr.se återgivet både på svenska och engelska.

Länkar till Dagen 1 2 3 4 5

Inga kommentarer: