söndag 18 januari 2009

Vad är alternativet till dålig religion?


På Svenska Dagbladets debattsida brännpunkt har under de senaste veckorna först en debatt mellan http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/artikel_2318099.svd och rektorerna Lars Brandström och Bo Nyberg m.fl. om religionsfrihet och religiösa friskolor. Tidningen Dagen har rapporterat om debatten. I en debattartikel i samma veva hade Professor Kjell O. Lejon och Advokat Rolf Åbjörnsson ett debattinlägg om den intoleranta toleransen. I relation till detta vill jag ge några påståenden.

1. Det finns dålig religion, men all religion är inte dålig. Ett de stora problemen med Ulveus (och hans vapendragare Sturmarks)resoinemang förett religionsfritt samhälle är att de gör fruktansvärda generaliseringar. Deras resonemang verkar vara uppbyggt ungefär så här: 1. Det finns dålig religion, se bara alla konflikter och krig som strids och stridits i Guds namn eller korstågen. 2. Därför är all religion dålig. 3. Därför borde inte religion få finnas.Detta är ju ett resonemang som inte håller vid en logisk analys. Slutsatserna följer inte nödvändigtvis av premissen och utgångspunkten i ett, även om den är sann. Problemet är att det finns dålig och skadlig religion. Det håller nog alla med om, men är aternativet nödvändigtvis att all relgigion är dålig och bör utrotas. Från en kristen utgångspunkt måste vi hålla med om punkt ett i resonemanget. Vi måste erkänna att mä'ngder av brott begåtts i Guds namn, att religion ofta används av makten till att förtrycka. Missbrukad religion också religion med kristna förtecken är dålig religion. All religion utan kärlek, även kristen (se 1 Kor 13), är katstrofal och livsfarlig, förödand och destruktiv. Det är bara att hålla med och skapa alternativ.

2. Alternativet till dålig religion är inte sekularisering utan god religion. Tänk om det är så att alternativet till dålig religion faktiskt inte är sekularisering, utan god religion:

En del människor tror att alternativet till dålig religion är sekularisering, men det stämmer inte. Vi måste ersätta dålig religion med bätre religion - profetisk istället för partilojal, bred och djup istället för smal, och baserad på värderingar i motsats till ideologier. (Jim Wallis)

Det sekualiseringsförespråkarna inte inse att det faktiskt finns god religion. Som så ofta i det sekulariserade Sverige så inser man inte vilka rötter toleransen, jämställdheten, feminisemen m.m. Man är så historielös att man inte inser att det faktiskt är den goda religionen som är rötterna till den tolerans och religionsfrihet man förespråkar. God religion har föändrat världen.

Människan verkar vara obotligt religiös, någon har kallat henne, "det religiösa djuret" och detta innebär att vi är skapta för religion. Den västeuropeiska sekularismen ser ner på resten av världen, på samma sätt som den tidigare gjorde det under kolonialtiden, och menar sig veta bäst och vara mest utvecklad och civilserad, fastän majoriteten av världens befolkning faktiskt är religiösa.


Även de mest sekulariserade staterna i världen såsom den gamla Sovjetunionen skapade en sekulär religiositet och begick i kommunismens namn fruktansvärda illdåd. Nazismen skapade också en religiositet med hyllandet av rasen och det ariska blodet. Alternativiet är inte sekularisering, inte dålig religion, utan god religion. Som Chesterton uttryckte det: När folk slutar tro på något börjar dom tro på vad som helst.

Inga kommentarer: