onsdag 25 februari 2009

Ovanliga kärlekstankar

Gårdagens stora svenska nyhet var att Kronprinsessan Victoria förlovade sig med Daniel Westling. Alla medier uppmärksammade detta stort under gårdagen. Rapport förlängdes t.ex. med en halvtimme föratt belysa händelsen. Hovet hade tidigare på dagen presenterat en video på sin hemsida, som snabbt hamnade på Youtube. Victoria och Daniel gav sedan en egen presskonferens vid 17-tiden, där de berättade om sin kärlek.

Hela regering kallades till konseljen och både kungen och regeringen gav sitt samtycke till förlovningen för att det konstitutionella skulle uppfyllas. Det sistnämnda kan ju kännas litet 1800-tal. Men i hela den här historien finns det några saker som är värda att lägga märke till. Några saker om kärleken, som är viktiga att se och där Victoria och Daniel faktiskt är ett föredöme.

1. Kärleken måste innefatta vänskap och inte bara passion. I en tid när kärlek blivit synonymt med sexuell passion, så är det intressant att se i vilka termer som Daniel och Victoria beskriver sin kärlek. Betoningen ligger på en vänskap, som vuxit till kärlek. Detta sätt att beskriva sin relation är långt ifrån de lösningar som finns i veckotidningarnas relationsspalter och kvällstidningarnas fredagsbilagor. Kärlek är mer än passion. Det är passion, men måste vara mer än så. Förälskelsen betonar den stormande åtrån, viljan att äga, men kärleken är större än så, den innefattar vänskap. Både Daniel och Victoria betonar tryggheten i relationen. Passionen är spännande, men inte särskilt trygg. Spänningen behöver balanseras upp av en vänskap som skapar trygghet. I hovets video tilltalar Victoria det svenska folket och pekar på den förändring, som tryggheten i kärleken och vänskapen har givit henne de senaste åren. Det är sant som Ebert Hubbard sagt: "Den är din vän som vet allt om dig och ändå tycker om dig." Detta ger den trygghet som kan skapa långsiktiga relationer.

2. Kärleken har inte bråttom. Daniel och Victoria har varit tillsammans länge - 7 år. I intervjuerna betonar de att de behövde den tiden. Ofta tror vi att de är så bråttom, att tillfället skall glida oss ur handen, men kärleken är faktiskt långsam till sitt väsen, därför att den är långsiktig. Den vill vara ständigt växande och därför funkar den inte tillsammans med stress. Att ge varandra tid är kärlekens väsen. I de snabba beslutens tid är dessa 7 år faktiskt sköna att se. I Daniels och Victorias ord kan man inläsa en kärlek som är långsiktig. Det kan av vissa ses som gammalmodigt, men blir ju istället ett fräscht ställningstagande i de snabba stressade beslutens tid. Det är också i långsiktigheten kärleken hör hemma. Kärleken finns i nuet, men sträcker sig framåt tillsammans. Det finns i Victorias ord om att bilda familj en långsiktighet som är sund. Man har tid och inte bråttom, för man tänker dela resten av sitt liv. I Daniels humoristiska ord om att möjligheten till att begå felsteg finns samma insikt, men med glimten i ögat.

3. Kärleken är uppoffrande. Varje verklig kärlek är fokuserad på den andres behov. I en tid när relationer ofta beskrivs i självförverkligandets och egocentreringens termer är det befriande och höra hur Daniel Westling faktiskt säger att hans uppgift blir att stötta Victoria i den uppgift som hon har för Sverige. Detta påstående bryter med det individualistiska synsätt som präglar så mycket av det vi gör. Här hamnar den andre i centrum och inte bara det också de andra - vi andra svenskar som utgör Sverige. Kärlek och plikt är faktiskt inte motsatser. Ordet plikt sätts idag upp i motsats till lust, och det som görs av plikt är suspekt och konstigt och detsamma som oärligt. Men plikt är faktiskt att göra saker som är rätta, just därför att man valt och vill göra dem. Kärleken är starka känslor men också ett val och därför blir faktiskt sann kärlek en plikt - ett uppoffrandets val, som faktiskt inte heller står i motsats till lusten. Att avstå från något frivilligt är inte modert, men det är vackert och det är nödvändigt om kärleken skall regera och växa.

Den sätt som Daniel och Victoria talar om sin kärlek är värt att lägga märke till. Kanske är det i vår tid rent av revolutionerande. Och när de sitter där behöver man ju inte tvivla på att de faktisk älskar varandra. Det känns som det finns goda förutsättningar till ett gott äktenskap!

"Sann kärlek leder ofrånkomligt till total överlåtelse." (Wilfrid Stinissen)

Dagen länkar 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

1 kommentar:

Anonym sa...

Precis så tänker jag med.