lördag 8 mars 2008

Den provokativa moralen!

Igår, fredag 2008-03-07, var det nya stjärnskottet Björn Gustafsson gäst i Robins, Robin Paulssons talkshow 21.00. Han var där tillsammans Felix Herngren. Samtalet med Gustafsson kom märkligt nog mycket att handla om hans moraliska ställningstagande. Han berättade bl.a. att han väntat med både sex- och kyssdebut till för två år sedan, när han var 20 år, därför att han ville vänta till dess han verkligen var kär. Han sa också att han var nykterist utifrån ett existensiellt ställningstagande. Han menade att när han såg tillbaka på sitt liv inför döden, så var inte fylla något han behövde eller ville se tillbaka på. Han talade även om att han sökte leva ett sunt liv på alla områden och verkar även ha distans till sitt eget kändisskap. Det verkar inte vara ett mål i sig, utan själva arbetet.

Dessa påstående isade sig vara oerhört provokativa för Felix Herngren. Han reagerade något okontrollerat och respektlost mot Gustafssons moraliska ställningstagande. Med återkommande påståenden om att Björn Gustafsson borde "knulla och supa mer" för att må bra la han sig i samtalet. Den talangfulle komikern Felix blir inte rolig bara plump. Han var uppenbart provocerad av att någon kunde ha en sådan moral och tala oskenerat om det, utan att på något vis vara moralistisk. Varför?

Moral är provocerande. Särskilt om den avviker från den rådande i samhället. Genom sina uttalande ställer sig Gustafsson vid sidan om den rådande diskursen, vid sidan om den allmänt upphöjda synen på sex, kändiskap och alkohol, som oantstliga ingredienser i det svenska värdesystemet. Toleransen blir inte så stor när man går utanför det vanliga beteendet. Hans uttalande om att han tagit ställning mot strömmen i dessa frågor blir uppenbart jobbiga för Herngren och han vet inte hur han skall reagera. På ett personligt plan blir också den moraliskt tydlige en nagel i ögat på hans eget sätt att leva.

Att en ung talangfull och inne person visar sig ha en annna moral än den etablerade är intressant. Det ifrågasätter den förgudning som i den svenska sammanhanget finns av sexualiteten, alkoholen och kändisskapet. Fortsätt att provocera, Björn Gustafsson!

Inga kommentarer: