fredag 7 mars 2008

Liberalernas tyranni!

Idag har Folkpartiet liberalerna presenterat ett förslag att ta bort undantaget för elever att avstå från undervisning i skolan som strider med deras övertygelse. Syfte är att i en obligatorisk skola skall alla vara med i alla fatställda ämnen. Detta syfte verkar motiverat utifrån att en så stor del av invandrarflickorna inte är med i simundervisning och framförallt sexualundervisning. Det kan man tycka är problematiskt, men det är märkligt när ett parti med det latinska ordet för frihet i namnet och rötter i upplysningstidens tänkande, så har tappat sina rötter och nu förespråar inte rätten til övertygelse och samvetsfrihet, utan tvång.

Grunden för folkpartiets ställningstagande ligger i att man saknar förståelse för hur stark en religiös övertygelse faktiskt kan vara. Det är mer än en åsikt, utna är något som påverkar hela livet. Den religiösa övertygelsen är i set sekulariserade Sverige fullkomligt främmande. Det saknas förståelse och fantasi i liberalernas förslag. Man kan inte leva sig in i att någon faktiskt kan ha en så stark övertygelse att det handlar om rätt och fel, att det handlar om att kunna handla med gott samvete inför en högre makt. I folkpartiets version av Sverige verkar det bara som en sorts åsikter är tillåtna. Den som stämmer med de egna förutsättningarna.

Målet må vara integration, eller kanske rent av assimilering. Det är i vilket fall inte ett mångkulturellt och pluralistiskt ideal som blir resultatet. Resultatet blir att antingen hamnar eleverna i ett otroligt spänningsförhållande, mitt emellan skola och familj, eller att människor med religiösa övertygelser tvingas att bryta mot lagen, därför att deras samvete kräver det. Det senare alternativet kommer inte öka integrationen, utan tvärt om öka den. Alienationskänslan kommer att öka, i stället för att minska.

Utifrån ett kristet perspektiv måste det alltid finnas utrymme för samvetsfrihet, så länge det inte skadar någon annan. Bibeln beskriver t.o.m. ett handlande i strid med sin övertygelse som synd (Rom 14:23). Den frihet Gud ger människan är enorm och måste så vara.Att tvinga människor att handla mot sin djupaste övertygelser är att behandla dem som objekt. Gud ställer alltid människan inför val och ansvar för sina val. Det är att låta människan vara myndig. I ett fritt samhälle måste människor ha rätt att handla utifrån övertygelse om det inte skadar tredje part.

Utifrån ett kristet perspektiv kan aldrig sådant åsiktsförtryck accepteras. Historiskt har den svenska frikyrkligheten varit i precis samma situation under 1800-talets statskyrkliga åsiktsförtryck. Det ledde till konflikter för sina övertygelser. Den åsikts- och religionsfrihet som vunnits i Sverige får inte ge upp så lättvindigt.

Ett mycket bättre förslag än att komma med tvång vore att skapa dialog med och förståelse för de "oliktänkande", att söka skapa speciallösningar, när det gäller undervisningen. Det borde inte vara så svårt att involvera föräldrar och barn i ett kretativt lösande av problemen istället för att tvinga den som har en övertygelse
att dagtinga med sitt samvete.

Inga kommentarer: