måndag 10 mars 2008

Helgar målet medlen? Om terrorbekämpning och tortyr!

I helgen rapporteras det att George W Bush lagt in sitt veto mot ett lagförslag som skulle förbjuda skendränkning och andra tortyrliknande förhörsmetoder. Argumentet från Bush var förljande: "Eftersom faran kvarstår måste vi försäkra oss om att vår säkerhetstjänst har alla verktyg den behöver för att stoppa terroristerna. Lagförslaget skulle försvaga de livsviktiga verktygen." och vidare säger han att "det avskaffa alla de alternativa metoder vi har utvecklat för att förhöra världens farligaste och mest våldsamma terrorister." Bushs argument är det klassiska att ibland måste äöndamålet helga medlen. Saken är så viktig att man måste använda smustsiga metoder för att uppnå sitt syfte.

Problemet med Bushs resonemang handlar om människorsynen. Att använda och uppmuntra metoder som kan beskrivas som tortyr är förödande. Faktum är att "amerikanska arméns manual förbjuder skendränkning, waterboarding, och sju andra förhörsmetoder och enligt lagförslaget skulle samma regler gälla för CIA." En handlande som förvandlar människor till medel för något större är destruktiv och inte kristen. Människan är i Guds ögon det högsta i hela skapelsen (1 Mos 1:26-20). Att objektivifiera henne genom att bara se henne som ett ting är at degradera människan till något hon inte är tänkt att vara.

I USA:s uttalade strävan att sprida demokrati och mänskliga rättigheter blir Bushs veto bara ett budskap som visar på en hycklande attityd. Bushs kristna bekännelse gör inte saken bättre. USA:s handlande som en världspolis som sätter sig över Guds skapelsegivna normer och FN:s deklartion om de mänskliga rättigheterna är förrödande för relationerna i värlrden. De förstärker misstroendet istället för att öka det.

"Man får aldrig behandla människor som ett medel, utan alltid som ett mål!" (Kants kategoriska imperativ)

Inga kommentarer: